
Sprawozdanie z badań realizowanych w ramach operacji „Opracowanie innowacyjnej produkcji słomek ze słomy do różnych napojów”


Czytaj więcej...


Nowoczesne rozwiązania w rolnictwie z wykorzystaniem środków unijnych — w Modliszewicach podsumowano projekt “Słomka ze słomy”
Czytaj więcej...

Promocja projektu “Opracowanie innowacyjnej produkcji słomek ze słomy do różnych napojów” na IV Krajowych Dniach Pola Sielinko 2023
Czytaj więcej...
Projekt realizowany przez Grupę Operacyjną, składającą się
z 5 podmiotów:
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
- Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach
- Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie
- przedsiębiorca Roman Kędzior AGROFOREST
- rolnik Zdzisław Wiklak
Projekt dotyczy uzyskania produktu rolnego jakim jest słoma
o ulepszonej przydatności użytkowej (wykorzystywana do produkcji słomek do picia) oraz stworzenie (tzn. opracowanie i wykonanie) odpowiednich warunków technicznych, technologicznych
i organizacyjnych jakie są niezbędne do produkowania słomek
ze słomy, przeznaczonych do picia różnych napojów.
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
przedsiębiorca Roman Kędzior AGROFOREST
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach
rolnik Zdzisław Wiklak
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie